Ιησούς Χριστός: Υιος Θεού ή απατεώνας;

Ιησούς Χριστός: Υιός Θεού ή απατεώνας;

Είτε είμαστε χριστιανοί είτε όχι, σίγουρα όλοι μας συμφωνούμε πως ο Ιησούς ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος, ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ: έκανε θαυμαστά έργα, και μας δίδαξε να αγαπάμε τον Θεό, τον συνάνθρωπό μας και την Αλήθεια.

 Κανείς δεν μπορεί να πεί ένα κακό λόγο για αυτόν…

Ο Ιησούς όμως ισχυριζόταν ότι δεν ήταν ένας απλώς άνθρωπος! Έλεγε ότι είναι ο “Μονογενής Υιός του Θεού”, ένα αναποχώριστο κομμάτι του Θεού που κατέβηκε από τον ουρανό στην γη γιά να δώσει Αιώνια Ζωή στους ανθρώπους, αλλά μόνο σε όσους τον ακολουθούν  και υποτάσσονται στο πρόσωπό του!

Εάν αυτά που έλεγε ο Ιησούς για τον εαυτό του δεν αληθεύουν,  τότε δεν ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος!

Σε τέτοια περίπτωση, είτε σεληνιαζόμενος ήταν, είτε ένας μεγαλομανής ψεύτης και απατεώνας…ένας από τους χειρότερους!

Η ζωή όμως, τα λόγια και οι πράξεις του Ιησού δεν μας απεικονίζουν ένα τέτοιο άτομο. Αντιθέτως, απεικονίζουν κάποιον που είναι ηθικός, ταπεινός,  αγαθός και αξιοθαύμαστος, κάποιος που θυσίασε τον εαυτό του για το καλό της ανθρωπότητας… ο καλύτερος άνθρωπος που έζησε πότε, όχι ο χειρότερος!

Πράγματι, ο Ιησούς επηρέασε την ανθρωπότητα (προς το καλό) περισσότερο από όλους τους φιλόσοφους, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες της ιστορίας μαζεμένους.

Και αυτό όχι  διαμέσου πολέμους και κατακτήσεις, αλλά διαμέσου της δύναμης των λόγων του και του παραδειγματός του.

Επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους, παρακινώντας τους να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους και να επιδιώξουν να γίνουν περισσότερο όπως εκείνος είναι!

Επηρέασε τόσο τον κόσμο ώστε να μετράμε τα χρόνια που περνάνε από την χρονιά που γεννήθηκε ο Ιησούς, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η σημαντικότερη ύπαρξη στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι εκείνη του Ιησού.

Ο Ιησούς ήταν λοιπόν ο σπουδαιότερος άνθρωπος που έζησε εδώ στην γη, ο καλύτερος και όχι ο χειρότερος… 

Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι  εκείνος που μας περνάει όλους σε  αγαθοσύνη και καλοσύνη… παραπλανούσε την ανθρωπότητα.

Επακόλουθο είναι ότι όσα είπε ο Ιησούς Χριστός είναι σίγουρα η Αλήθεια.

Αυτό το επιχείρημα, από μόνο του πείθει οποιονδήποτε καλόψυχο, καλοπροαίρετο άνθρωπο ότι ο Ιησούς οπωσδήποτε πρέπει να είναι αυτός που έλεγε ότι είναι!

Ενας τέτοιος άνθρωπος θα σκεφτώταν

« Εγώ δεν είμαι καλός άνθρωπος όπως ο Χριστός ήταν, αλλά κακώς και ατελής όπως είμαι, μισώ το ψέμα, και αρνούμαι να παραπλανίσω την ανθρωπότητα: Δεν θα έλεγα ποτές τα λόγια που είπε ο Ιησούς αν δεν ήταν η αλήθεια.

Εφόσον ο Ιησούς τα είπε, αναμφισβήτητα είναι η καθαρή Αλήθεια.»

Υπάρχουν όμως και άλλα αντικειμενικά επιχειρήματα, ατράνταχτα και χειροπιαστά, που μπορούν να πείσουν κάθε  απολύτως λογικό αλλά και ειλικρινή ερευνητή της Αλήθειας:

Η πιο απίθανη προφητεία!

Εκτός από τα πολλά θαύματα που έκανε μπροστά στους μαθητές του, ο Ιησούς τους έλεγε επανειλημμένως ότι θα τους άφηνε στο τέλος μία αναμφισβήτητη απόδειξη ότι πράγματι προέρχεται από τον Θεό, ώστε να μην έχουν ούτε ίχνος αμφιβολίας ότι τα όσα τους έλεγε αληθεύουν. Τους είχε πει:

«Οι άνθρωποι θα με σκοτώσουν, αλλά τρεις μέρες αργότερα… θα αναστηθώ από τους νεκρούς!»

Πως και τόλμησε να πει κάτι τέτοιο!  

Πιο απίθανη, τολμηρότερη προφητεία από αυτήν, δεν υπάρχει!

Εάν όμως κάτι τέτοιο πραγματευόταν…τότε όλοι τους θα ήξεραν χωρίς ίχνος αμφιβολίας ότι ο Ιησούς πράγματι ήρθε από τον Θεό και ότι όσα τους είχε πεί ήταν η καθαρή Αλήθεια!

Και πράγματι, μας γράφουν οι απόστολοι, τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως τους τα είχε προειπεί!

Έγραψαν ότι, μετά από τον θάνατο του, ο Ιησούς τους εμφανίστηκε ζωντανός!

Τον είδαν αναστημένο με τα ίδια τους τα μάτια, τον ψηλάφησαν με τα χέρια τους, ένας έβαλε μάλιστα τα δάχτυλα του μέσα  στις πληγές του. Τους δίδαξε, έφαγε μαζί τους, και μία μέρα που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του πάνω από 500 άτομα, ανελήφθηκε σιγά-σιγά, μπροστά στα μάτια τους… στον ουρανό!

Από τότε, οι απόστολοι δίδασκαν σε όλους, παντού και πάντοτε, με τα κηρύγματα τους και τις επιστολές τους, ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός (δηλαδή ο Μεσσίας που όλοι περίμεναν), ότι πράγματι είναι ο Μονογενής Υιός του Θεού, και ο μόνος που μπορεί να μας σώσει από την αιώνια καταδίκη που μας περιμένει.

Δεν ήταν απλώς πεπεισμένοι γι’ αυτό. Ήταν απολύτως σίγουροι.

Οι θρησκευτικοί  ηγέτες των Εβραίων είδαν και έπαθαν για να τους σιωπήσουν: Τους καταδίωξαν, τους φυλάκισαν, τους κακοποίησαν και τους προειδοποίησαν ότι θα τους  θανάτωναν  εάν επέμεναν να διακηρύσσουν την ανάσταση του Ιησού.

Οι απόστολοι, πάλι, δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά αυτό, ευαγγελίζοντας όλους παντού και πάντοτε.  Και έτσι οι  εβραϊκές και ρωμαϊκές αρχές άρχισαν να  σκοτώνουν τους αποστόλους έναν έναν, όποτε τους έπιαναν στα χέρια τους… Καθώς πέρασαν τα χρόνια όλοι οι απόστολοι υπέφεραν έναν μαρτηρτικό θάνατο…

Οι απόστολοι ήξεραν καλά, από την αρχή, τι τους περίμενε! Τους το είχε προείπει ο Χριστός:

Καταδιώξεις, φυλακισμοί  και θάνατος.

Αλλά ήξεραν και ποιά ήταν η αποστολή τους, εφόσον ήσαν διαλεγμένοι από τον ίδιο τον Χριστό να είναι αυτόπτες μάρτυρες για τα όσα είπε και έκανε ο Κύριός τους:

Να διαδώσουν σε όλους αυτά που είδαν και άκουσαν. Αυτό και έκαναν, προφορικά και γραπτός, και αντιμετώπιζαν τους διωγμούς  με υπομονή και χαρά!

Το ατράνταχτο επιχείρημα:

Πως μπορεί να εξηγήσει κανείς την επιμονή των Αποστόλων στο να ακολουθήσουν αυτήν την οδυνηρή οδό του ευαγγελιστή, εάν δεν είναι ότι πράγματι… τον είδαν ανεστημένον;

Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν, ενδεχομένως, να υποφέρουν και να δώσουν την ζωή τους για κάτι που πιστεύουν ότι αληθεύει και ας είναι αυτό λανθασμένο!

Καλώς η κακώς το πιστεύουν, και δίνουν τη ζωή τους γι’ αυτό.

Κανένας όμως δεν θυσιάζει την ζωή του για να προπαγανδίσει κάτι που ξέρει ότι είναι ψέμα, ένα ψέμα που, στην περίπτωση των αποστόλων, πρωτοβγήκε από το στόμα τους και που δεν τους έφερε ποτές κανένα όφελος σε αυτήν την ζωή!

Εάν οι απόστολοι  έλεγαν ψέματα, εάν δεν είδαν τον Ιησού με τα ίδια τους τα μάτια αναστημένο, τότε δεν θα είχαν (όλοι τους χωρίς εξαίρεση) παραδώσει την ζωή τους σε μία τόσο άθλια ύπαρξη και τόσο φρικτό μαρτυρικό θάνατο που η ιστορία και τα γραπτά τους μας αναφέρουν.

Το ότι  λοιπόν οι  Απόστολοι διάλεξαν να ακολουθήσουν αυτήν την οδό, να στερηθούν τα πάντα, να ζήσουν μια περιπετειώδη και οδυνηρή ζωή για να ευαγγελίσουν την ανθρωπότητα, μας αποδεικνύει και σε εμάς, σήμερα, πάνω από κάθε αμφιβολία, ότι έλεγαν την αλήθεια.

Σήμερα, οι απόστολοι θα περνούσαν με άριστα τα κριτήρια του «αξιόπιστου αυτόπτη  μάρτυρα» σε οποιοδήποτε σύγχρονο δικαστήριο!

Μπορούμε λοιπόν και εμείς να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι πράγματι είδαν τον Κύριον τους αναστημένο!

Ο Ιησούς… Αληθώς Ανέστη

Συνεπώς:

Υπάρχει Θεός, υπάρχει ζωή μετά θάνατο,  και υπάρχει ένας που μπορεί να μας σώσει από την συνέπεια των αμαρτιών μας, να μας γλιτώσει από την κόλαση.

Όλα αυτά ξέρουμε δια πίστεως ότι αληθεύουν, επειδή μας τα είπε ο αναστημένος Ιησούς Χριστός!

 Φίλε αναγνώστη

Μετά από αυτά που διάβασες, θα πρέπει να έχεις πιστεί! Τα επιχειρήματα αυτά είναι λογικά, ισχυρά και χειροπιαστά:

Εάν πύστηκες, τότε πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα: 

Πρέπει να γίνεις ένας πιστός ακόλουθος του Ιησού Χριστού

Μην επιτρέψεις να φύγουν από τη σκέψη σου τα επιχειρήματα που μόλις διάβασες.

Βρίσκεσαι τώρα μπροστά στο πιο σημαντικό σταυροδρόμι που θα συναντήσεις στη ζωή σου.

Πρέπει τώρα να αποφασίσεις ποιόν δρόμο θα επιλέξεις να ακολουθήσεις από εδώ και πέρα…

Τον δρόμο του Χριστού, της ζωής… ή το δρόμο του κόσμου αυτού που οδηγεί στον Αιώνιο Θάνατο και στην Κόλαση.

Μην σκληρύνεις την καρδιά σου επειδή η σημερινή Εκκλησία, οι σημερινοί «χριστιανοί», σε έχουν ίσως απογοητεύσει: 

Δεν σου ζητείται να γίνεις θρησκόληπτος σαν εκείνους. Όχι.

 Σου ζητείται απλώς να αρχίσεις να εφαρμόζεις τα Λόγια του Ιησού Χριστού που έχουν διαφυλαχτεί μέσω των αιώνων μέσα στην Καινή Διαθήκη.

Μην δειλιάσεις με την σκέψη ότι θα χρειαστεί να αλλάξεις ριζικά τον τρόπο ζωής σου.

Διότι, εάν θέλεις να ζήσεις αιωνίως ευτυχισμένα μετά τον θανατο, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξεις τρόπο ζωής και να ακολουθήσεις την διδαχή του Χριστού.

Ο Ιησούς μας δίδαξε ότι ο Θεός είναι ένας Θεός δικαιοσύνης, και η δικαιοσύνη του απαιτεί την τιμωρία των αμαρτιών μας.

Οι αμαρτίες μας, δεν σβήνονται: Πληρώνονται!

Μόνο  εάν γίνουμε «του Χριστού» θα απαλλαχθούμε από την Θεία τιμωρία που μας περιμένει και μας αξίζει, και αυτό επειδή την πλήρωσε, την υπέστη  εκείνος στην θέση μας.

               Τι πρέπει να κάνεις;

Πρώτα απ όλα, πρέπει να παρακαλέσεις τον Ιησού Χριστό να μπεί μέσα στην καρδιά σου για να βασιλέψει από τώρα και στό εξής στην ζωή σου.

Γονάτισε και ζήτησε του να σε κάνει παιδί του, να σου αλλάξει την καρδιά.

Συνεργάσου μαζί του και άλλαξε ότι πρέπει να αλλάξεις στη ζωή σου.

Δεύτερον, πρέπει να κόψεις σαν με μαχαίρι την αμαρτία από την ζωή σου. Πρέπει οπωσδήποτε να ζεις μια άγια ζωή από τώρα και εμπρός! Μάθε να φοβάσαι τον Θεό να τρέμεις όταν σκέφτεσαι  να αμαρτάνεις…

Τρίτον, πρέπει να διαβάζεις την Αγία Γραφή κάθε μέρα της ζωής σου από δω κι εμπρός. O Λόγος του Θεού είναι το πολυτημότερο πράγμα που υπάρχει μέσα σε αυτόν τον κόσμο!

Αυτά που θέλει ο Θεός να ξέρεις και να κάνεις είναι γραμμένα μέσα σε αυτόν, στην Καινή Διαθήκη.

Μελετά την καθημερινά και βάλε τα λόγια της σε εφαρμογή.

Για να σιγουρευτείς ότι περπατάς στον σωστό δρόμο πρέπει να τρέφεις το πνεύμα σου μόνο από την Καινή Διαθήκη, και όχι από άλλα θρησκευτικά, θεολογικά βιβλία που είναι ανθρώπινα και συχνά εσφαλμένα.

Μάθε από το ίδιο το στόμα του Χριστού ποια είναι η Αλήθεια, όλη η Αλήθεια και μόνο η Αλήθεια.

Και η Αλήθεια αυτή θα σε απελευθερώσει από λανθασμένες διδαχές και από την δύναμη που έχει η αμαρτία πάνω σου.

Ιστορική επαλήθευση της Καινής Διαθήκης..

Συμπεριληπτικά:

Όσο ζούσε ο Ιησούς, ο Χριστός ήταν γνωστός μόνο στο Ισραήλ.

Αλλά σύντομα μετά το θάνατο του οι μαθητές του ξάπλωσαν τον χριστιανισμό στις Μεσογειακές χώρες του ρωμαϊκού κόσμου, με συνέπεια να δημιουργηθούν  αναστατώσεις και αναρωτήσεις, και αυτές προξένησαν κυβερνητικές έρευνες για να  μαθευτεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Και έτσι ορισμένοι ιστορικοί και πολιτικοί ηγέτες και εκείνων των ημερών όπως ο Ιώσηπος, ο Πλίνιος και ο Τάκιτος έγραψαν περί του Ιησού Χριστού και των οπαδών του, και τα γραπτά τους επαληθεύουν ιστορικά τα κύρια γεγονότα της Καινής διαθήκης.

Οι ακόλουθοι του Ιησού Χριστού από την άλλη μεριά αντίγραφαν και ξανά ξανά αντίγραφαν τα γραπτά των Αποστόλων ή και τα μετάφραζαν στις γλώσσες των άλλων λαών, και τα έστελναν σε όλες τις εκκλησίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διότι τα γραπτά των αποστόλων ήταν πάντοτε η βάση της Χριστιανικής πίστης, και ήταν σε συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Δεκάδες από αυτά τα αντίγραφα και μεταφράσεις, καθώς και χιλιάδες από μικρά αποκόμματά τους έχουν διαφυλαχτεί μέχρι σήμερα.

Συγκρίνοντας τα το ένα με το άλλο οι ιστορικοί του 20ου και 21ου πρώτου αιώνα μας διαβεβαιώνουν ότι η Καινή Διαθήκη που έχουμε σήμερα είναι μία κατά γράμμα ακριβή απόδοση των γραπτών των Αποστόλων.

Μπορείς να την εμπιστευτείς.

          Κωνσταντίνος Οικονομίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »