Η Τρύπα της Βελόνας

 Η “Τρύπα της Βελόνας”
Όλες οι μεγάλες πόλεις της εποχής του Χριστού ήταν περικυκλωμένες από τοίχους που τις προστάτευαν. Ο κόσμος είχε πρόσβαση μέσα στην πόλη μέσων από τις πύλες, βαριές και ισχυρές πόρτες τις οποίες έκλειναν όταν υπήρχε κίνδυνος.
Στην Ιερουσαλήμ οι πόρτες έκλειναν την Παρασκευή το βράδυ ώστε να μην γίνεται εμπόριο την ημέρα του Σαββάτου, η ημέρα ανάπαυσης του Κυρίου:
Μέσα σε αυτές τις μεγάλες πόρτες ήταν κομμένη και μία μικρή πορτίτσα, που λόγω της εμφάνιση της εν σχέση με την μεγάλη πόρτα, έμοιαζε με  τρύπα της βελόνας και ονομαζόταν έτσι.
Όταν οι αργοπορημένοι ταξιδιώτες γύριζαν αργά την Παρασκευή το βράδυ έβρισκαν την μεγάλη πόρτα κλειστή,  και έπρεπε να μπουν μέσα στην πόλη μέσω της τρύπας της βελόνας…
Η πορτίτσα αυτή τους χωρούσε άνετα. Χωρούσε έστω και ένα γαϊδουράκι, αλλά μία καμήλα έμπαινε με μεγάλη δυσκολία και ήταν αδύνατον να μπει εάν ήταν φορτωμένη: Είτε θα έμενε έξω από τις πύλες, είτε έπρεπε να ξεφορτωθεί από το φορτίο της, και γονατισμένη, να συρθεί μέσα από την «τρύπα της βελόνας».     
Ο Ιησούς χρησιμοποίησε την εικόνα αυτή και είπε:
 «Σας βεβαιώνω πως δύσκολα θα μπεί πλούσιος άνθρωπος μέσα στην Ουράνια Βασιλεία του Θεού. Είναι ευκολότερο να περάσει μία καμήλα από την «τρύπα της βελόνας» παρά να μπει ένας πλούσιος άνθρωπος  στην Βασιλεία του Θεού.»  (Ματθαίος 19: 23-24).
Η πύλη που οδηγεί στην αιώνια ζωή είναι στενή (όπως και το μάτι της βελόνας…), και ο δρόμος που την ακολουθεί είναι γεμάτος θλίψεις, και λίγοι είναι αυτοί που θα τον περπατήσουν μέχρι το τέλος…  (Ματθαίος 7: 14)
Και πάνω στο θέμα αυτό συνέχισε
“Όποιος δεν είναι πρόθυμος να απαρνηθεί όλα του τα υπάρχοντα δεν μπορεί να είναι μαθητής μου.”   (Λουκάς 14: 33)
Ο Υιος του ανθρώπου (ο Ιησούς Χριστός) θα έρθει μια μέρα μέσα σε όλη του την δόξα, και θα πει στην ανθρωπότητα:
Όταν ήμουν ανάμεσα σας στην γη, με είδατε να πεινάω και να δειψάω . Είδατε ότι χρειαζόμουν βοήθεια, προστασία, ρούχα και αγάπη!
Μερικοί απο εσάς με βοηθήσατε: Μου δώσατε να φάω, με ντύσατε, και με φροντίσατε. Ελάτε λοιπόν, μπείτε τώρα μέσα στην Βασιλεία μου.
Οι υπόλυποι όμως, με είδατε να έχω ανάγκη από βοήθεια και δεν κάνατε τίποτα! Φύγετε τώρα από μένα και πηγαίνετε στην φωτιά της κόλασης, που έχει ετοιμαστεί για τον διάβολο και όσους τον ακολουθούν! Διότι ο΄τι δεν κάνατε στους πιο ασύμαντους απο τους ακόλουθούς μου, το θεωρώ ότι δεν το κάνατε σε μένα προσωπικά.  (Ματθαίος 25  31-46)   
(παραφρασμένα για να βγαίνει το νόημα τους καθαρότερα)
Μην φοβάστε εσείς, το μικρό ποίμνιο που με ακολουθεί. Ο Θεός θα φροντίσει για σας. Κάνετε όμως αυτό που σας λέω: Πουλήστε ότι δεν έχετε απολύτως ανάγκη και δώστε τα λεφτά σε αυτούς που τα χρειάζονται.  (Λουκάς 12: 32-33)
Και μην μεριμνάτε, μην αγχώνεστε στην ζωή σας για τα όσα χρειάζεστε για να  επιβιώσετε, όπως κάνει όλος ο κόσμος! Ξέρει ο ουράνιος Πατέρας σας τις ανάγκες που έχετε. Εμπιστευτείτε τον Θεό και βάλτε στόχο πρώτα απ’ όλα να μπείτε μέσα στην Βασιλεία του Θεού και να συμπεριφέρεστε  όπως εκείνος σας προστάζει, και μην φοβάστε: ο Θεός θα σας δώσει ότι χρειάζεστε για να επιβιώσετε σε αυτήν την ζωή.      (Λουκάς 12: 29-31)
Μην αγχώνεστε λοιπόν για το πως θα επιζήσετε… μεριμνάτε μόνο για τις σημερινές σας ανάγκες…  (Ματθαίος 6:34)
Μην επιδιώκεται να θησαυρίσετε εδώ στην γη αλλά φροντίστε να θησαυρίσετε στον ουρανό, διότι όπου είναι ο θησαυρός σας, προς τα εκεί είναι που θα σας ελκύει η καρδιά σας                           (Ματθαίος 6: 19-21)   
Κοιτάξτε τα πουλιά του ουρανού: ούτε σπείρουν ούτε θερίζουν, ούτε και αποθηκεύουν. Δεν φροντίζουν για το μέλλον τους, και όμως ο Πατέρας σας ο Ουράνιος τα τρέφει καθημερινά. Πόσο μάλλον θα φροντίσει και για σας, ολιγόπιστοι.  (Λουκάς 12: 24)
“Προσέχετε όλοι σας και φυλάγεστε από την πλεονεξία επειδή τα περίσσεια αγαθά που ζητάτε γίνονται προσκόμματα που θα σας εμποδίσουν να μπείτε μέσα στην αιώνια ζωή.” (Λουκάς 12: 15)
Και τι το όφελος αν καταφέρεις στην ζωη σου να αποκτήσεις και να απολαύσεις όλα όσα ποθείς, αλλά, κάνοντας αυτό, ζημιώσεις την ψυχή σου;
Υπάρχει τίποτα το πιο πολύτιμο από την αιώνια ευτυχία της ψυχής σου;   (Μάρκος 8:36)
Και να ξέρετε ότι δεν μπορεί να έχει κανείς αλληλοσυγκρουόμενους σκοπούς στη ζωή. Δεν μπορείτε δηλαδή να επιδιώκεται να ευαρεστείτε τον Θεό στη ζωή σας και συγχρόνως να επιδιώκεται το Μαμμωνά, τα πλούτη.                                            
Διότι είτε στον Θεό θα προσκολληθείτε και τα λεφτά θα καταφρόνησετε, είτε τα πλούτη θα κυνηγήσετε και τον Θεό θα παραμερίσετε.  Επιβεβαιώσετε  λοιπόν τον δρόμο που διαλέξατε, μοιράζοντας τα λεφτά που βγάζετε από αυτήν την άδικη κοινωνία για να βοηθήσετε τους φτωχούς, ώστε να μπείτε στην αιώνια ζωή και να έχετε εκεί πολλούς φίλους.   (Λουκάς 16: 9-13)
 Όσο για σας, αμαρτωλοί, εσείς που προσποιείται ότι είστε θεοφοβούμενοι ενώ στην πραγματικότητα είστε γεμάτο από αρπαγή και πονηριά: Δώστε τα υπάρχοντα σας, (που αποκτήσατε με πονηριές), για ελεημοσύνη στους φτωχούς και θα γιατρευτείτε από την αφρονία σας…  (Λουκάς 11: 39)      
  ————————–
Φίλε αναγνώστη:
Καθώς βλέπετε ο Κύριος  απαιτεί από τους ακολουθούς του να βοηθάνε με αυταπάρνηση εκείνους που χρειάζονται την βοήθειά μας. Εάν δεν βοηθάμε τουλάχιστον τα αδέλφια μας εν Χριστό, τα αδέλφια του…, είμαστε σε κίνδυνο να μας απορρίψει, παρόλο τον εκκλησιασμό μας και την πίστη μας.
Ο Χριστός παίρνει την αδιαφορία μας ή την σκληροκαρδία μας αυτή προσωπικά:
Όταν παραλείπουμε να  βοηθήσουμε τα αδέλφια του παραλείπουμε λέει να δείξουμε αγάπη για το ίδιον το πρόσωπό του!
Και τότε αλίμονό μας..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »